Skip to content

Sommerworkshop 2025 i Organisk Psykoterapi

  i Torup, Nordsjælland den 9. – 12. juli 2025

Bliv gode venner med dit nervesystem.
Eller: Hvordan kan vi lytte til det, vi ikke kan høre

Kursusbeskrivelse

Det er i år 25. år mere eller mindre i træk, at jeg holder sommerkursus. Jeg har igen i år kaldt kurset Bliv gode venner med dit nervesystem. Eller: Hvordan kan vi lytte til det, vi ikke kan høre?

Årets workshop sætter fokus på sammenhængen mellem vores autonome nervesystem og vores sociale adfærd. Det autonome nervesystems opgave er at sørge for, at vi overlever, når der er fare på færde, og at vi trives, når forholdene er trygge. Overlevelse kræver, at vi kan opdage faren og igangsætte overlevelsesreaktionen, mens det at trives kræver det modsatte: at vi kan hæmme overlevelsesreaktionen, så vi kan etablere kontakt til andre mennesker og slippe årvågenheden. Denne mekanisme er biologisk og ens for alle mennesker. Faktisk er det er forudsætning for, at vi kan trives, at denne evne er intakt og fleksibel. Hvis ikke, lider vi.

Nervesystemet har sin egen måde at sanse på, som kaldes ’neuroception’. Ifølge Stephen Porges, som opdagede denne funktion, er neuroception et underbevidst system, der kan opfange og opdage, hvad vi oplever som enten trygt eller farligt. Denne underbevidste sansning fungerer hele tiden i baggrunden, bagom vores bevidste opmærksomhed. Den styrer vores hjerterytme, lunger og fordøjelse, regulerer hvor trygge vi er i vores relationer, og hvor trygge eller utrygge vi føler os i vores omgivelser. Hvor trygge, vi oplever os, har en direkte indvirkning på vores måde at føle, tænke og handle på.

At lære nervesystemet at kende

Workshoppen tilbyder dig en mulighed for at lære dit autonome nervesystem bedre at kende. Vi vil gå på opdagelse i nervesystemets store nuancerigdom, forstå det evolutionært i relation til de tre funktionsmåder nervesystemet har: tryghed, mobilisering og nedlukning, og undersøge hvordan det kan lade sig gøre at genoprette evnen til at regulere og derigennem opnå større tryghed og robusthed.

Vi fokuserer især på, hvordan vi kan blive bedre til at lytte til nervesystemet og den visdom, det rummer. At blive gode venner med nervesystemet er at kunne lytte til det og være tro over for det, vi opfanger og mærker.

Hvordan arbejder vi?

Kroparbejde

Når vi arbejder med kroppen, har det en virkning i det autonome nervesystem og i psyken. Nervesystemet er bærer af vores overlevelsesmønstre, og vi kan ikke forandre det blot ved at tale om det. Vi skal lytte til det! Mønstre, der er grundlagt før den sproglige udvikling, og sansninger og oplevelser uden direkte forbindelse til en historie kan ikke nås gennem det verbale sprog. En kropsorienteret tilgang giver mulighed for at række ind i disse lag af bevidstheden og påbegynde heling og integration.

Gennem kroparbejdet muliggøres en regulering af nervesystemets tilstande i retning af mere tryghed og forbundethed. Der kan ske en forandring af låste handle- og erfaringsmønstre hen imod større åbenhed og flexibilitet i mødet med omgivelserne, så vi kan regulere både tilstande præget af stress og ængstelighed og tilstande præget af håbløshed og nedlukning. Og mindst lige så vigtigt: vi kan styrke det, der skaber tryghed og forbundethed.

Gruppeproces

Uanset tema, så er gruppen det værksted, hvor vi undersøger vores reaktioner her og nu. Vi sanser og reagerer ubevidst (og bevidst) på alt, hvad der sker mellem medlemmerne af en gruppe. Hvordan bringer jeg mig selv ind i gruppen? Hvad trigger mig hos andre? Hvilke sider af mig selv lader jeg komme til udtryk, og hvilke holder jeg tilbage? Hvad gør mig utryg i en gruppe? Og tryg? Hvilke roller falder jeg automatisk ind i, når jeg er utryg eller presset? Vi arbejder med, hvordan vi kan regulere disse forskellige tilstande i selve gruppefeltet. Det sker gennem en metode, der kaldes Functional Subgrouping, udviklet Yvonne Agazarian. Arbejdsmetoden sikrer, at ingen skal bære en tilstand alene, at alle stemmer er vigtige for gruppen, og at der kan ske en gensidig regulering, som alle gruppens medlemmer deltager i.

Dit udbytte af kurset:

  • Øget bevidsthed om og mulighed for at identificere hvilken tilstand, dit autonome nervesystem er i
  • Metoder til at regulere dit nervesystem ind i mere tryghed
  • Metoder til at regulere ud af utrygge tilstande
  • Træning i, hvordan forskellige tilstande kan cirkuleres og reguleres i gruppefeltet
  • Kropslige metoder, der kan støtte dig til større fylde og rummelighed i din krop, som er med til at styrke din evne til at tåle stressende forstyrrelser

Det er min erfaring, at det er både meningsfuldt og sjovt at være sammen i en ramme, hvor det kan lade sig gøre at være åben med, præcis hvordan man har det. Og selvom det at arbejde med sig selv i en gruppe for mange kan være udfordrende, kan det også være til stor støtte og inspiration i en personlig udviklingsproces.

Jeg tilstræber at skabe en ramme præget af tryghed og nænsomhed og så fri for angst som muligt.

Hvem kan deltage?

Sommerworkshoppen er åben for alle, der er nysgerrige og interesserede i at arbejde med sig selv og derigennem opdage og åbne op til deres egne ressourcer og muligheder.

Både unge og gamle, erfarne og mindre erfarne mænd og kvinder og alt derimellem deltager på sommerkurserne, og det giver en god og spændende dynamik.

Tid & sted

Vi mødes onsdag den 9. juli 2025 kl. 17 og slutter lørdag den 12. juli kl. 13 på:

Torup Landsbycenter (TLC)
Hågendrupvej 6, Torup,
3390 Hundested

For at understøtte oplevelsen af at være en gruppe og få mest muligt ud af kurset opfordres deltagerne til at overnatte på området. Der kan arrangeres privat overnatning (eget værelse) i øko-landsbyen, og det er muligt at bo i telt. Indkvartering sker onsdag ml. 15.30 og 16.30.

Praktisk

Du kommer let til Torup med tog fra Hillerød. Stå af på Dyssekilde station – herfra er der et par minutters gang til selve kursusstedet. Tag gerne cykel med. Det tager ca. 10 min. at cykle til stranden.

Pris

Kursusafgift: 3.500 kr. inkl. kaffe, te og snacks.

Overnatning: Prisen for overnatning varierer. Kontakt mig for flere oplysninger. Overnatning betales kontant på selve kurset.

Kursusleder:

Lisbeth W. Sørensen, organisk psykoterapeut mpf og leder af UddannelsesCenter for Organisk Psykoterapi.

Desuden medvirker 1-2 praktikanter fra OPUC’s 4½-årige terapeutuddannelse.

Tilmelding

Du sikrer dig en plads på workshoppen ved at ringe eller skrive til mig og tilmelde dig. Herefter modtager du en faktura, som du bedes betale senest 18. juni.

I forbindelse med tilmeldingen holder jeg et kort interview med personer, der ikke tidligere har gået i terapi hos mig.

Yderligere information:

Kontakt: Lisbeth W. Sørensen
Mobil: 30 56 86 29
Mail: lisbeth@opuc.dk

Back To Top