Lever du med blikket i bakspejlet?
– optaget af fortiden og alt det, der gik galt?
Psykoterapi hjælper dig med at bearbejde gamle oplevelser og mønstre, der påvirker dig i dag.
“Livet er ikke et problem, der skal løses, men en virkelighed,
der skal leves.” (Søren Kierkegaard)
Kan du nikke genkendende til nogle af disse situationer?
Bliv (mere) dig selv
Få støtte til at mærke og udtrykke dine egne behov.
Det kan lade sig gøre at få det bedre og få mere glæde i dit liv
Der kan være mange grunde til at komme i terapi. I bund og grund handler det for de fleste om at få det bedre med sig selv og med andre mennesker og om at skabe mening i tilværelsen.
Uanset hvilke problemer, du slås med, om det er angst, depression, tab af nærtstående eller livskrise, kan samtaleterapi med en erfaren psykoterapeut give dig et nyt perspektiv på dig selv og dit liv og et nyt grundlag, du kan træffe beslutninger ud fra.
Når du oplever indre uro og tristhed, kan det være svært både at være sammen med andre og at gøre de ting, du gerne vil. Det bliver let en ond spiral: Jo mindre du gør, jo mere trist føler du dig, og jo mindre overskud og lyst har du til at opsøge andre. Selvværdet er på nulpunktet, og det eneste, der fylder, er håbløshed og frustration. Disse tilstande kan føre til angst og depression, hvis ikke du gør noget ved det.
Sådan foregår psykoterapien
Lisbeths tilgang til psykoterapi er kropsorienteret, relationel og systemcentreret.
At arbejde med KROPPEN i psykoterapi har stor betydning for at kunne skabe den udvikling og forandring, du ønsker. Mange mennesker har blokeret så effektivt for kroppen, dens sansninger og fornemmelser, at selv hvis de gerne vil, kan de ikke sanse og mærke, hvad de har lyst til. Opvæksten har været for hård ved sansningen. Disse problemer ligger ofte i det før-sproglige.
Mønstre, der er grundlagt før den sproglige udvikling, og mønstre, der er bundet i implicit hukommelse (dvs. sansninger og oplevelser uden knytning til en historie) kan ikke nås gennem det verbale sprog. En kropsorienteret tilgang giver mulighed for at række ind i disse lag af bevidstheden og påbegynde heling og integration.
Gennem arbejdet med kroppen muliggøres en forandring af låste handle- og erfaringsmønstre hen imod større åbenhed og fleksibilitet i mødet med omgivelserne.
Vi er vores relationer
Mennesker har brug for andre mennesker hele livet igennem for at kunne trives og vokse. De fleste af de problemer, folk præsenterer i psykoterapi, har da også at gøre med problemer i den tidlige tilknytning. Det, der er gået galt i en relation, skal repareres i en RELATION. Vi kan ikke gøre det alene. Man kan sige, at vi er vores relationer.
Når vi tænker SYSTEMCENTRERET, holder vi op med at se enkeltpersoner som årsag til problemer, men flytter fokus til det, der sker mellem mennesker. Vi kan åbne op for at se, at enhver handling, du foretager dig, alt hvad du siger og gør, er en del af den større helhed, du er en del af. Vi har en dyb indvirkning på hinanden – også og især ubevidst – og når vi ser verden i et systemorienteret perspektiv, kan vi få øje på vores indbyrdes afhængighed på mange niveauer, både i parforholdet, på arbejdspladsen og i verden. Den systemorienterede tilgang understreger desuden det personlige valg og det personlige ansvar.
Jeg er vokset op i en familie, hvor jeg er blevet skældt rigtig meget ud, uanset hvad jeg gjorde. Det var så dobbelt: De skældte mig ud, når jeg ikke sagde noget, og når jeg så sagde noget, skældte de også ud. Det har gjort mig så angst, og mit selvværd er lig nul. Jeg føler mig stadig tit dum og utilstrækkelig, men jeg er blevet bedre til at holde andres meninger om mig ude og ikke tage mig det så nær. Jeg er blevet mere fri, end jeg har været før. Du har givet mig anerkendelse, også når jeg er blevet gal, og det har hjulpet mig til at være mere mig selv.
Emma, 65 år, pensionist